1/1/2000

Boloňská omáčka

  • olivový olej
  • muškátový oříšek
  • mléko
  • čerstvá bazalka
  • 0,5 l červené víno
  • 1 konzerva rajčata (pasírovaná nebo krájená loupaná)
  • 1 lžička tymián
  • 2 lžičky oregano
  • česnek
  • řapíkatý celer
  • mrkev
  • cibule

Postup:

  • Mrkev a řapíkatý celer oloupeme a pokrájíme je na drobné kousky. Cibuli taktéž oloupeme a nakrájíme na kostičky, česnek nakrájíme na plátky.
  • Všechnu zeleninu osmahneme na olivovém oleji. Až cibule zesklovatí, přidáme mleté maso a orestujeme ho.
  • Posléze vše zalijeme mlékem a pozvolna vaříme.
  • Opravdu je důležité vařit na mírném ohni, boloňská omáčka se vaří obvykle 2 - 3 hodiny, takže nikam nespěchejte.
  • Když se mléko zredukuje, dolijeme červené víno a znovu pozvolna vaříme.
  • Počkáme, až se i víno vyvaří a přidáme rajčatovou konzervu. Řádně promícháme, ochutíme všemi bylinkami a osolíme.
  • Vaříme ještě alespoň půl hodiny, v případě potřeby přilijeme vodu. Před vypnutím ohřevu boloňskou omáčku dochutíme.

Pravou boloňskou omáčku podáváme s jakýmkoliv druhem těstovin a můžeme ji doplnit také sýrem, nejlépe parmazánem.

#Recepty #Omáčky