1/1/2000

Švestkový koláč

  • 450 g švestek
  • 170-180 g mouky
  • 150 g cukrů pro nekyselé švestky, 170 g pro kyselé
  • 125 ml mléka nebo 10% smetany
  • 80-90 g másla
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 0,5 lžičky soli
  • 1 velké vejce nebo 2 malé
  • vanilka

Nejdřív se smíchá mouka se soli a práškem do pečiva. Pak je nutné vyšlehat měkké máslo s cukrem do pěnového stavu – ne moc dlouho 3-4 minuty. Do toho se vmíchají vejce, smetana a vanilka. Následně se přidá směs s moukou. Výsledkem by mělo být husté, ale tekuté těsto. Švestky se rozkrojí napůl a vypeckují.

Do formy namazané máslem (silikon nemažu) se vyleje 1/3 těsta, na které se vyskládá polovina švestek. Pak se vyleje zbytek těsta, na který se vyskládá zbytek švestek :) Horní švestky se posypou trochou cukru. Pečeme 10 minut na 180 stupňů a pak dalších 30 minut na 160 stupňů.

Hotový koláč se pozná tak, že se na párátko nelepí žádné těsto. Po upečení je nutné koláč nechat vychladnout ve formě a následně jej lze ozdobit moučkovým cukrem.

#Recepty #Pečení